10 fun facts om Game of Thrones

TV-serien Game of Thrones sjunde säsong har undgått få. Budgeten är högre än någonsin, tittarsiffrorna likaså. Framgångssagan verkar inte ens ha nått sin peak än. Game of Thrones-fansen är inte bara många, de är också kunniga. Men det finns alltid mer att lära sig, så vi tänker att vi slänger ihop en lista med lite annorlunda info som ni eventuellt kan ha missat!

 

Serien har förbjudits av turkisk militär

I november 2014 rapporterades det att ett antal tv-program, bland annat Game of Thrones, hade förbjudits i militära skolor som hör till den turkiska armén, i syfte att skydda ungdomar från ”sexuellt utnyttjande, pornografi, exhibitionism, missbruk, trakasserier och negativa beteenden”.

 

Pälsarna som nattens väktare använder är IKEA-mattor

Trots att budgeten för serien är gigantisk, så finns det förstås en gräns för vad man kan spendera. För att spara in pengar så kom seriens kostymdesigner på att man kunde använda en av IKEA:s vardagsrumsmattor som päls till Jon Snow och gänget i nattens väktare. Så har du 250 kronor över så har du chansen att se ut som en äkta crow. 

 

Katter, getter och fladdermöss användes för att skapa drakarna

För att kunna skapa en verklighetstrogen version av skräckinjagande drakar så användes lite annorlunda modeller. Pixomondo, företaget som gör specialeffekterna och skapar drakarna, har berättat att de använde sig av gäss för att studera och härma deras rörelsemönster när gässen befinner sig på marken. För att ge drakarna realistiska flygrörelser så studerades istället fladdermöss. Till scener när drakarna är mer avslappnade så användes katter.

 

Över 150,000 dödsfall hittills

Inför säsong 7 så har ett troget fan räknat på hur många dödsfall det varit hittills i serien. Trots att man känner på sig att siffran är hög, så var det nog få som trodde att det var SÅ många. Hela 150,966 dödsfall har hen hittat. Men då räknas inte bara alla anonyma soldater, white walkers och civila som dött, utan också djuren, med allt från hästar till duvor.

 

Jon Snow och Ygritte är tillsammans på riktigt

Det räckte tydligen inte med att Jon Snow och Ygritte var det finaste paret någonsin i serien. Tydligen så är Kit Harington och Rose Leslie tillsammans även i verkliga livet. Paret uppges nyligen ha köpt ett hus tillsammans ute på den engelska landsbygden som är värt över 18 miljoner kronor.  Rykten har spridits att paret även ska ha förlovat sig, men detta har inte bekräftats officiellt.

 

Jack Gleeson hade en lite smakfullare roll som barn

Jack Gleeson kan nog ha haft den mest hatade rollen utav dem alla i Game of Thrones. Men som liten fick han glänsa i Batman Begins!

 

Ramsay Bolton skulle egentligen ha spelat Jon Snow

Iwan Rheon var tvåa att spela Jon Snow. Rollen gick till Kit Harington och Rheon fick rollen som Roose Boltons sadistiska oäkta son Ramsay.

 

Emilia Clarke fick inte en så härlig snack-time i säsong ett

I säsong ett äter Daenerys ett hästhjärta som en del av en Dothraki-ritual. Detta var givetvis inte ett äkta hästhjärta, utan en 1,5 kg stor gelégodis! Enligt ryktesväg ska scenen varit en obehaglig upplevelse för Emilia Clarke. Förutom smaken av blekmedel, var hon täckt från topp till tå av fake-blod som var så klistrigt att hon fastnade i toaletten under scenpausen.

 

Oona Chaplin, som spelade Queen Talisa, är barnbarn till Charlie Chaplin

Oona Chaplin är en spansk skådespelerska, dansare och ballerina . Hon föddes i Madrid, men har också vuxit upp i Schweiz. Hennes mormor Oona O’Neill, irländsk-amerikansk dramatiker, var Charlie Chaplins fjärde fru. Oona Chaplin har även haft en liten roll i James Bond-filmen ”Quantum of Solace”.

 

Sansa Stark adopterade sin jättevarg

Sansa Starks jättevarg Lady fick ett tidigt avslut i säsong ett – vilket innebar att hunden som spelade henne stod sysslolös. Så Sophie Turner, skådespelerskan som porträtterar Sansa, valde att adopterade henne. Lady heter nu Zunni!

 

Om du inte redan visste, så guidar vi dig till alla filmer, program och serier på Play. I vår playguide hittar du nyaste avsnitten från säsong 7 såväl som alla äldre avsnitt av Game of Thrones.