9 hyllade utländska filmer

I Sverige matas vi ständigt med Hollywoodproduktioner med stora budgetar. Inget ont om den typen av filmer, men eftersom bolag med mest pengar också syns mest så kan det ibland vara bra att bryta av med andra typer av filmer från delar av världen. Det finns tusentals klassiska titlar som producerats runtom i världen – allt från Korea till Frankrike. Vi tänkte därför tipsa om nio sevärda filmer som inte är svensk- eller engelskspråkiga. Samtliga filmer kan ni givetvis streama när ni vill via vår playguide.

Crouching tiger hidden dragon


Den ädle kampmästaren Li Mu Bai ska dra sig tillbaka och väljer att överlämna sitt mytomspunna svärd, ‘Gröna Ödet’, till kvinnan han är djupt förälskad i. Han ber henne ta det till Peking för att överlämna det till den aktade Herr te, men svärdet blir stulet och tillsammans måste de finna svärdet igen.

Oldboy – Hämnden

En helt vanlig medelålders man blir plötsligt kidnappad och inlåst i en cell i över 15 år. Där inne sitter han utan att veta varför och hans hämndbegär växer för varje dag. När han plötsligt släpps fri med en plånbok full av pengar och en mobiltelefon så påbörjar han sin resa för återupprättelse och hämnd på de skyldiga.

Trion från Belleville

Champion, som adopterades av sin farmor, är ensam liten pojke. Däremot så lever han upp så fort han får cykla, vilket hans farmor märker. Under åren så hjälper farmorn Champion med hans träning och ser till att han följer sin dröm. En dag når han dit – han anmäler sig till cykelloppet Tour de France. Men under loppet blir Champion plötsligt kidnappad. Tillsammans med sin hund ger sig då farmorn ut för att hitta sitt försvunna barnbarn.

Berätta inte för någon

I den här franska dramathrillern får vi följa Alexandre Becks kamp mot klockan. Historien börjar när hans fru blir mördad och hittas på deras sommarstugetomt. Han blir falskt anklagad för mordet, men han döms aldrig för brottet. Åren går och Alexandre försöker gå vidare med sitt liv. Åtta år efter mordet på frun så hittas ytterligare två lik på samma ställe där hon mördades. Återigen blir Alexandre misstänkt och tvingas fly från polisen för att kunna rentvå sitt namn.

De andras liv

Detta tyska drama lyfter otäcka och nästintill totalitära system som fanns i forna Östtyskland. Vi följer paret Georg Dreyman och Christa-Maria Sieland – två av landets stora stjärnor. Den dåvarande kulturministern börjar intressera sig för Christa-Maria och ber den hårdföre och lojale Stasi-agenten Wiesler att bevaka och samla in bevis mot hennes partner Georg Dreyman.

Hemligheten i deras ögon

1974 våldtogs och mördades en ung nygift kvinna i sitt hem medan hennes man var på jobbet. Många år senare bestämmer sig den nyligen pensionerade utredaren Benjamin Espôsito bestämmer sig för att skriva en roman om det mordfall han aldrig riktigt kunde släppa. Denna argentisk-spanska thrillern är ett måste för er som gillar spänning.

Nader och Simin – En separation

I detta Iranska drama får vi, precis som titeln avslöjar, följa Nader och hans fru Simin. När frun bestämmer sig för att flytta utomlands för att stötta sin dotter, så väljer Nader att stanna kvar med sin Alzheimersjuka far.

En oväntad vänskap

Driss, förortskillen med en strulig uppväxt, kommer ut från fängelset. Han letar efter jobb och blir till slut anställd som personlig assistent till den förlamade  Philippe – en välbärgad, bitter herre. På förhand verkar duon inte ha mycket gemensamt över huvud taget, men Driss har en livsglädje som smittar av sig på Philippe.

Wild Tales

Spanska regissören Pedro Almodóvar har gjort många fina filmer, men får man bara välja ut en så får det bli Wild Tales – i alla fall den här gången. Filmen är en så kallad episodfilm, uppdelad i sex olika delar. Den röda tråd som spinner genom filmen är våld och hämnd. Allt sånt som för människorna mot avgrunden.