10 true crime-dokumentärer du inte vill missa

True Crime har på senare år seglat upp och blivit en väldigt populär genre för alla dokumentärälskare där ute. Utbudet har aldrig varit större – det finns ett helt hav av spännande dokumentärer just nu, vilket nästan kan göra det svårt att välja vad man ska se. Vi på tv.nu vill hjälpa er att hitta rätt – och listar därför våra favoriter när det kommer till True Crime.

The Jinx – The Life and Deaths of Robert Durst

Robert Durst tillhör en av USA:s allra rikaste familjer, men trots sin rikedom är det något som inte står rätt till. Under en period av 30 år har flera personer i hans närhet försvunnit eller hittats döda, däribland hans fru. Men huvudpersonen själv nekar och bevisningen sviktar. Frågan är om sanningen någonsin kommer fram? Dokumentären kan ses på HBO Nordic.

Evil Genius: Bankrånet som chockade USA

Allting börjar med ytterst oklara omständigheter: ett pizzabud promenerar en dag lugnt in på en bank med en bomb kring halsen och rånar banken. När bomben senare exploderar utanför banken och pizzabudet dör, så blir allting ännu konstigare. Är han ensam gärningsman eller finns det flera? Eller är han bara ett offer? Evil Genius streamas via Netflix.

Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills

I maj 1993 hittas tre 8-åringar mördade vid Robin Hood Hills. Hemska nyhetsklipp kablas ut över världen och folk frågar sig vem som kan ha utfört ett så bestialiskt dåd. Tre unga män grips; det sägs att morden var en del av en satanistisk ritual och alla tre döms till stränga straff. Men dokumentärfilmaren frågar sig ändå – var det rätt personer som dömdes? Se dokumentären på HBO Nordic.

Making a Murderer

Den här true crime-serien, som är filmad över en tioårsperiod, följer Steven Avery som suttit oskyldigt fängslad för ett brott han inte begått. När han blir frikänd med hjälp av ny DNA-teknik, så blir Avery huvudmisstänkt för ett nytt otäckt brott. Men i dokumentären ställs frågor kring om detta stämmer eller om allt bara beror på korruption inom poliskåren.  Både första och andra säsongen finns att se på Netflix.

The Keepers

I den här Netflixproducerade dokumentärserien får vi följa med i historien kring det flera decennier gamla mordet på nunnan Catherine Cesnik. Undersökningarna visar på misstänkta kopplingar till en präst anklagad för sexuella övergrepp. Även den här dokumentären kan ses på Netflix.

The Staircase

När Kathleen Peterson hittas död i sitt hem i början av 2000-talet så misstänker snabbt polisen hennes man och författaren Michael Peterson för mord. Han nekar och påstår att hon måste ha fallit ned för trappen, men polisen väljer ändå att åtala honom. Men historien är inte lika självklar som den låter. Se den spännande historien i tretton delar på Netflix.

The Imposter

Detta mycket märkliga fall börjar med att en ung man i Spanien påstår sig vara pojken som försvann från en familj i Texas för tre år sedan. Problemet är bara att han inte särskilt lik pojken och allting känns fel på något sätt. Därifrån blir allting ännu märkligare. The Imposter går att köpa via SF Anytime eller iTunes.

I Love You, Now Die

En läglig dokumentär som utforskar besvärliga frågor om hur vi kommunicerar i den digitala tidsåldern genom att dyka in i fallet Michelle Carter, kvinnan som åtalades för att ha tvingat sin pojkvän till självmord via sms.

The Innocent Man

Den här filmatiseringen av John Grishams enda dokumentära bok skapar besvärande frågetecken kring två mord som begicks i Ada, Oklahoma på 1980-talet.

Wild Wild Country

När en kontroversiell sektledare anlägger en utopisk stad i Oregons öken eskalerar konflikterna med lokalinvånarna till en skandal på nationell nivå.

Letar ni efter något helt annat? Lugnt. Besöker du vår streamingguide hittar du garanterat det du söker.