14 hyllade dokumentärer att streama

Visst finns det en charm i att kolla på spännande science fiction-filmer, romantiska draman och dödsläskig skräck. Men ibland är det bra att bryta av fiktiva historier med något äkta – som dokumentärer till exempel. Med digitaliseringen och streamingtjänsternas framfart är det lättare än någonsin att kolla på bra dokumentärer, men det är inte alltid lätt att hitta guldkornen. Här är några av våra favoriter du kan streama just nu! Du hittar samtliga via vår streamingguide.

Jim och Andy

Storstjärnan Jim Carrey fick i slutet av 90-talet chansen att gestalta komikern Andy Kaufman i filmen The Man on the Moon. Men allt eftersom tiden gick så förändrades Jim och antog Andy Kaufmans egenheter och speciella sätt mer och mer. Det visade sig att hans roll skulle påverka hans liv för alltid. Jim och Andy kan ses på Netflix när du vill!

Lawless Oceans

Denna true-crime serie finns nu att se på SVT Play. Här får vi följa utredaren Karsten von Hoesslin som tar sig an att klara upp fallet på fyra hjälplösa män som avrättas brutalt till havs. 

The Newspaperman

En biografisk skildring av Washington Posts mest legendariska chefredaktör någonsin – Ben Bradlee. Vi får följa hans historia, som berättar om vänrelationen till John F. Kennedy, Watergate-skandalen som han var med och uppdagade och sättet han förändrade den generella uppfattningen av journalism på. Den kan streamas på HBO Nordic.

 

Voyeur

Här får vi följa Gerald Foos som köper ett hotell för att kunna spionera på sina gäster. Innan hotellet är i bruk ser han till att bygga om det med special-gångar till varje rum och fönster liknande ventilation för att kunna se allt som försiggår bakom väggarna. Den legendariske journalisten Gay Talese dyker ner i Geralds historia för att skriva om den. Dokumentären finns att se på Netflix.

Before the Flood

Leonardo DiCaprio gör sin andra miljödokumentär och kan ses på Netflix. Den här gången reser han jorden runt för att ge oss en rättvis bild av de problem vi står inför, men också vad samhället och folket kan göra för att motverka hotet, rädda ett rubbat ekosystem och alla utrotningshotade djur.

A Girl in the River: The Price of Forgiveness

Denna kortdokumentär som kan ses på HBO Nordic belönades med en Oscar 2016, och man förstår lätt varför. Tittaren får följa en ung pakistansk kvinna som valde att gifta sig mot sin familjs vilja. Hon utsätts för ett mordförsök av sin pappa och farbror på grund av heder, men lyckas överleva mot alla odds. I A Girl in the River får vi höra hennes gripande livshistoria.

Mommy Dead and Dearest

I Mommy dead and Dearest så granskas det uppmärksammande kriminalfallet där Dee Dee Blanchard och hennes dotter Gypsy Rose var inblandade. Ett fall som skulle visa sig innehålla en av psykologins mest kontroversiella syndrom: Münchausen by proxy. Streama den när du vill via HBO Nordic.

Fångade av scientologin

Många känner säkert till sekten Scientologerna, men få är nog medvetna om hur sekten ser ut inifrån. Vi får en grundlig genomgång av grundaren Ron L. Hubbards liv och även en bild av hur organisationen fungerar: rika medlemmar och celebriteter får specialbehandling medan vanliga medlemmar blir bestraffade och behandlas på ett hemskt sätt. Den ser du på Netflix.

The Keepers

I den här Netflixproducerade dokumentärserien får vi följa med i historien kring det flera decennier gamla mordet på nunnan Catherine Cesnik. Undersökningarna visar på misstänkta kopplingar till en präst anklagad för sexuella övergrepp.

Paradise Lost: the Child Murders at Robin Hood Hills

I maj 1993 hittas tre 8-åringar mördade vid Robin Hood Hills. Hemska nyhetsklipp kablas ut över världen och folk frågar sig vem som kan ha utfört ett så bestialiskt dåd. Tre unga män grips; det sägs att morden var en del av en satanistisk ritual och alla tre döms till stränga straff. Men dokumentärfilmaren frågar sig ändå – var det rätt personer som dömdes? Du kan se samtliga delar av dokumentären på HBO Nordic.

Cartel Land

Cartel Land så får vi på nära håll följa två medborgargarden som har tröttnat på mexikanska drogkartellernas aktiviteter i området. Det ena medborgargardet startar ett väpnat uppror i Mexico, det andra vaktar gränsen i Arizona. Gränsen mellan onda och goda blir allt mer diffus ju längre in i dokumentären vi kommer. Streama Cartel Land när du vill via Netflix.

An apology to elephants

Många har säkert varit på zoo och kollat på elefanter, vissa har kanske till och med ridit på en. Men många känner säkert inte till de problem som uppstår när elefanter tvingas leva i fångenskap och under dessa förhållanden. I den här dokumentären får vi en inblick i en problematisk bransch där djuren far illa på grund av oss. Du kan se denna dokumentär på HBO Nordic.

4 little girls

Vi befinner oss i USA, året är 1963. Landet är i uppror: rasdiskrimineringen måste få ett slut.  I Birmingham, Alabama exploderar plötsligt in en bomb i källaren till en baptistisk kyrka där många mörkhyade är medlemmar. Fyra unga flickor dör tragiskt i explosionen och Ku Klux Klan tar på sig dådet. Dokumentärfilmaren Spike Lee djupdyker i denna historia, både före och efter dådet. 4 Little girls streamar du hos HBO Nordic.

Valley Uprising

En feel good-dokumentär om den moderna klättringens uppkomst. Allting började i Yosemite – kanske en av världens mest kända nationalparker. Där har unga människor under mer än ett halvt sekel utmanat både tyngdkraften och lokal polis och tänjt på gränser för att nå toppen. Valley Uprising ligger på Netflix och kan streamas när du vill!

 

Har du tips på andra dokumentärer som du tycker förtjänar en plats på listan? Kommentera gärna!