8 kvinnliga förebilder inom filmbranschen

Senaste åren har feminismens svallvågor rullat ut över världen. Diskussionerna som rör jämställdhet inom filmbranschen har gått varma och det känns ändå som det ständigt förändras till det bättre. Det finns många kvinnliga skådepelare som dagligen jobbar för att förbättra både filmindustrin och samhället generellt som vi mer än gärna vill lyfta fram. Vi vill uppmärksamma Internationella kvinnodagen, därför listar vi några kvinnor inom filmbranschen som inspirerat oss på tv.nu!

Uzo Aduba

Många känner säkert igen henne som ‘Crazy Eyes’ från Orange is the New Black, men hon har också gjort sig känd för att vara orädd för att uttala sig kring jämställdhet och feminism i intervjuer. Till Vanity Fair sa hon nyligen att ”Jag tror att det är vårt ansvar att använda vår röst så ofta och så högt som det bara går”. Det ringar in hennes engagemang på ett bra sätt.

Jennifer Lawrence

Hunger Games, Du gör mig galen, X-Men. Filmsuccéerna är många. Jennifer Lawrence har dessutom seglat upp som en av de stora, feministiska förebilderna på senare år. Inte bara i filmbranschen, utan generellt sett. Senast hon uttalade sig var för bara några dagar sedan – hon fick kritik för att hon bar en ”för tunn klänning” under en pressfotografering och folk från alla håll bad henne klä på sig. Hennes svar? “Get a grip people. Everything you see me wear is my choice. And if I want to be cold THATS MY CHOICE TOO!”.

Amy Schumer

Det här är en människa som inte enbart är otroligt rolig, utan också väldigt intelligent. Med sin komik och sina stand up-shower så lyfter hon frågor kring kön på ett underhållande sätt och skarpt sätt.

Shonda Rhimes

Du kanske känner igen namnet Shonda Rhimes. Antingen är det för att hon regisserat How to get Away With Murder och varit inblandad i produktionen av Greys Anatomy, eller så är det på grund av sitt skoningslösa sätt att uttrycka sig på offentligt. Hon synliggör ständigt strukturer som missgynnar både kvinnor och minoriteter på ett ärligt sätt.

Ellen Page

Har sedan sitt kommersiella genombrott i Juno sagt vad hon känner helt utan att bry sig om vad andra tycker, även om det har varit ämnen som många kan dra sig för att prata om offentligt. Hon har pratat om allt från löneskillnader i filmbranschen till frågan om abort till homosexualitet. Hon har helt klart blivit en förebild för väldigt många människor världen över.

Emma Watson

Efter att ha dundersuccé i Harry Potter-filmerna så har skådespelarkarriären fortsatt rulla på. Men det är nästan så att Emma Watson skapat sig en lika framgångsrik karriär vid sidan av filmyrket – efter idogt och hårt arbete inom kvinnorätt och humanitärt arbete blev hon 2014 utsedd till Goodwillambassadör i FN Women. Kort därefter höll hon också ett berömt tal i FN:s högkvarter i New York när HeForShe-kampanjen lanserades.

 

Ava DuVernay

Förutom att vara en enastående regissör, så har hon dessutom blivit den första mörkhyade kvinnan att regissera en film som har en budget över 100 miljoner dollar, regisserat den Oscarsnominerade dokumentären Det 13:e tillägget som granskar det amerikanska fängelsesystemet och den medvetna rasism som afroamerikaner utsätts för. Hon är på många sätt en förebild och en inspiration för många.

Natalie Portman

Natalie Portman har genom åren engagerat sig på många olika sätt och blivit ett ansikte utåt. Allt från att hålla tal på Women’s March, kritiserat trump och berättat öppenhjärtigt om sina uppevelser kring att vara kvinna i dagens samhälle.

 

Har du en egen kvinnlig favoritförebild? Kommentera gärna!