Bästa fotbollslåtarna genom tiderna

Snart är det äntligen dags. Efter fyra långa, bedrövliga år så står fotbolls-VM för dörren. En fest som firas världen över, hela vägen från Sverige till Australien till Argentina. Förutom fotboll och folkfest så finns det ytterligare ett återkommande inslag: musiken. Det dyker alltid upp fotbollslåtar i samband med mästerskapen. Vissa officiella, andra inofficiella. Vissa bra, andra…inte riktigt lika bra. Vi har slängt ihop en lista på våra favoriter!

Nu har vi på tv.nu en helt egen VM-guide – både i app och på hemsidan. Här kan ni se tider, kanaler, liveresultat och mycket mer. In och kika!

Ricky Martin – La Copa de la Vida

Sverige deltog visserligen inte i VM i Frankrike 1998, men det blev ett legendariskt mästerskap ändå. Ett VM som hemmanationen vann och då firandet förvandlade den pampiga avenyn Champs-Élysées i Paris till ett blårött hav av segerrusiga fransmän. Men det som många minns mest därifrån är Ricky Martins officiella VM-låt. La Copa De la Vida hette låten och den lever kvar i våra hjärtan än idag.

New Order – World in Motion

Det är nästan svårt att förstå att det legendariska Manchesterbandet New Order gjorde den brittiska VM-låten 1990. World in Motion slog igenom stort och låg etta på brittiska singellistan samma år. En låt som går att lyssna på oavsett om du är på fotbollshumör eller inte.

GES – När vi gräver guld i USA

Året är 1994 och GES släpper När vi gräver guld i USA inför VM. En låt som till en början inte gjorde någon större succé. Lite för mesig och mjäkig, sades det. Men i takt med de svenska framgångerna i mästerskapet så ökade låtens popularitet. Det slutade med att låten blev en given dänga att skriksjunga till både på fotbollsmatch och sena rusiga sommarnätter. Den är numera lika stor del av den svenska folksjälen som sill, nubbe och jantelagen.

E-type – Campione

Det finns mycket man älskar med E-type. Inte bara det att han äger en vikingakrog i Gamla Stan i Stockholm eller att han av misstag råkade köpa en hel medeltidsby från inspelningarna av ”Arn”-filmerna. Han har dessutom gjort en odödlig fotbollslåt inför EM 2000 i Belgien/Nederländerna och den heter Campione. Det var 100% gåshud när han under invigningen av EM rullades in på någon typ av ballongprydd släpvagn som drogs av en liten golfbil runt arenan. Den karln vet hur man gör storstilad entré.

Shakira – Waka Waka

Det har tagits beslut genom historien som har varit mer logiska än att låta den colombianska Shakira tolka den kameruanska militärmarschlåten Tsamina mina Zangaléwa från 1986 till fotbolls-VM i Sydafrika 2010, men ändå. Waka Waka är oavsett en sjukt bra låt och har ”lite” mer sväng än t.ex. Gyllene Tiders låt ”Bäst när det gäller”, om man säger så.

The White Stripes – Seven Nation Army

Jack och Meg White hade förmodligen ingen aning om att deras låt Seven Nation Army skulle bli ett fenomen och ett givet inslag för fotbollssupportrar runtom i världen när de skrev den. Men det blev den i alla fall. Som en okontrollerbar skogsbrand spred den sig till jordens alla hörn och har brölats friskt sedan 2003.