Dyraste flopparna i filmhistorien

Att producera en film är inte bara tidskrävande, utan också väldigt kostsamt. Nu för tiden är filmbudgetarna så stora att det nästintill är omöjligt att greppa. Däremot så brukar filmer med stora budgetar nå balans och även plus i slutändan, tack vare biobesök och nedladdade filmer och så vidare. Tyvärr är det inte alltid så. Ibland går helt enkelt produktionsbolagen back. Jättemycket back. Här är historiens största floppar i en och samma lista. Ni hittar dessa filmer och många fler i vår playguide – precis som alltid.

Stealth

Rob Cohen, som regisserat både XxX och The Fast and the Furious, regisserade även Stealth. I huvudrollerna såg vi bland andra Jessica Biel och Jamie Foxx. På förhand låter det som en stabil plan för en lyckad actionfilm. Men rent ekonomiskt gick det inte alls bra. Produktionen kostade 135 miljoner dollar och gick back över 95 miljoner dollar.

47 Ronin

En budget på 175 miljoner dollar och Keanu Reeves i huvudrollen. Det låter som att man borde kunna ro den uppgiften i hamn, men för Regissören Carl Rinsch – som aldrig tidigare jobbat på något så stort projekt, gick det inte alls. Universal, som betalade hela kalaset, försökte rädda filmen och sparkade Rinsch i slutet av inspelningarna. Trots det floppade filmen, både kvalitetsmässigt och ekonomiskt. Hur stor förlusten var? 100 miljoner dollar.

The Lone Ranger

2013 så försökte Disney sätta ihop ett team som fungerat förut: Regissören Gore Verbinski, Johnny Depp och producenten Jerry Bruckheimer. Trion har nämligen jobbat tillsammans med succéfilmerna Pirates of the Caribbean, som drog in sanslösa pengar. Men med The Lone Ranger gick helt tvärtom. Filmen kostade 225 miljoner dollar och gick med 98 miljoner dollar i förlust.

Titan A.E

Det här animerade actionäventyret kostade mer än de flesta animerade filmer brukar göra. 90 miljoner dollar låg budgeten på, vilket inte är så konstigt när man ser vilka personer som jobbat med filmen. Allt från regissörerna Don Bluth och Gary Goldman till skådespelarna Matt Damon och Drew Barrymore – tunga namn rakt igenom. Men filmen floppade ändå och gick back 100 miljoner, alltså mer än vad den kostade att producera.

Monster Trucks

Att göra filmer för yngre publik är inte alltid det lättaste. Det är inte allt för sällan det slår helt fel. så var fallet med Monster Trucks som kostade 125 miljoner dollar att producera och gick med förlust på över 115 miljoner.

John Carter

John Carter ligger på topp 10-listan över dyraste filmerna i historien. Det sägs att produktionen ska ha kostat mellan 300-305 miljoner dollar. Något som vi definitivt vet är att filmen floppade rejält. Den drog in runt 120 miljoner dollar visserligen, men det täckte inte alls upp för alla utlägg Disney gjort och resulterade i att dåvarande ordförande för Walt Disney Studios avgick.

King Arthur: Legend of the Sword

Charlie Hunnam, Jude LawAstrid Bergès-Frisbey och ett oväntat gästinhopp av fd. fotbollsstjärnan David Beckham. Det är stjärntätt i King Arthur: Legend of the Sword, men trots det så uteblev succén. Filmen kostade 175 miljoner dollar och gick med en svidande 150 miljoners-förlust, vilket måste ses som en av de största flopparna på senare år.

 

Känner ni till någon annan film som floppat? Tveka inte att tipsa oss i kommentarsfältet. Precis som alltid annars så hittar ni dessa och många fler filmer i vår playguide.