Efterlängtade biopremiärer i höst

Även om digitaliseringen gjort att du enkelt kan se de flesta filmer hemifrån, så finns det ändå något speciellt med att gå på bio. För vissa är det den nedsläckta salongen, den gigantiska skärmen eller någon som då och då prasslar lite för mycket med godispåsen. Men det är inte allt lätt att hålla koll på vad som är på gång i biovärlden, så därför ger vi er här en lista på filmer som går upp på bioduken under hösten 2019 som vi ser fram emot.

Downton Abbey – 13 september

Filmen utspelar sig drygt ett år efter att handlingarna i serien slutade, det vill säga runt våren år 1927. Av trailern att döma så vankas det finbesök på Downton, då den brittiska kungen George V och drottning Mary dyker upp.

Joker – 4 oktober

”Joker” är en fristående ursprungshistoria som utforskar Arthur Flecks värld, som han ser den. Arthur är en man som möts av grymhet och förakt av samhället. Dagtid arbetar han som clown och på kvällarna försöker han slå igenom som stand-up komiker, men det känns som att skratten alltid är på hans bekostnad. Fångad i en cyklisk tillvaro som pendlar mellan verklighet och galenskap, leder ett dåligt besök till en kedjereaktion som eskalerar.

Judy – 11 oktober

Filmen är ett biografiskt drama och berättar historien om sångerskan Judy Garland och hennes karriär under 60-talet, allt ifrån kampen med hennes management till relationer som hon hade med musiker samt fansen.

En komikers uppväxt – 11 oktober

”En komikers uppväxt” utgår från Jonas Gardells bok, där vi följer pojken Juha, som har svårt att bli accepterad i skolan. Därför tar han rollen som klassens clown – kanske inte för att han egentligen vill vara clownen, utan för att det är hans enda sätt att bli accepterad av de andra barnen i klassen.

Maleficent 2 – 16 oktober

Den komplexa relationen mellan Aurora och Maleficent utforskas närmare i en uppföljare.  I huvudrollen får vi återigen se Angelina Jolie.

Doctor Sleep – 1 november

Doctor Sleep är baserad på Stephen Kings roman med samma namn och utspelas långt efter händelserna i klassiska The Shining. I The Shining fick vi se hur den unga pojken Danny var synsk. I Doctor Sleep följer vi Danny igen – fast den här gången när han är vuxen och av en slump möter en ung flicka med krafter som påminner om hans. I rollerna ser vi både Ewan McGregor och Rebecca Ferguson.

Monos – 22 november

I en öde ruin på en avlägsen bergstopp någonstans i Sydamerika härjar en rebellgrupp bestående av åtta ungdomar. De vaktar sin mjölkko, och en krigsfånge de håller som gisslan. När en räddningsaktion driver rebellerna på flykt inleds en mardrömslik maktkamp på liv och död – en berättelse om vänskap och överlevnad, som kritikerna hyllat och liknat vid Flugornas herre.