Fotbolls-VM i Frankrike – här är allt du behöver veta

Fyra års väntan är över – nu drar fotbolls-VM för damer igång. Vi har samlat all information som kan vara nödvändig för alla er svenska fans där ute.

Intresset för damfotbollen har senaste åren nåt nya nivåer, framför allt i Europa. När Sverige tidigare i år mötte Tyskland i en träningsmatch låg publiksiffran på närmare 26 000 personer, vilket är en extremt bra publiksiffra – oavsett om man pratar dam- eller herrfotboll. Likadant ser det ut i resten av Europa, det slås publikrekord lite överallt ute i damernas ligor: Spanien, Italien, England, Frankrike. Så det kan mycket väl bli så att årets mästerskap ger ytterligare en välförtjänt boost för damfotbollen världen över.

När och var?
Årets världsmästerskap spelas i Frankrike med start 7 juni och där finalen spelas en månad senare – den 7 juli.

Vilka är favoriter till guldet?
Vilka är då favoriterna? Jo, de tre, fyra största favoriterna till att ta hem guldet är USA, England, Tyskland och värdnationen Frankrike. Störst favoritskap har nog amerikanskorna, som är regerande världsmästare efter sitt guld 2015. En bubblare på listan är Kanada, enligt vissa experter, eftersom laget slagit England på bortaplan relativt nyligen och spelat jämnt med Tyskland bland annat. Kanske kan laget överraska en aning?

Vilken grupp spelar Sverige i och vilka lag möter vi? 

Sverige spelar i Grupp F. Där hittar vi favoriterna USA, men även Thailand och Chile. Så det är en relativt tuff grupp, men samtidigt går gruppens två bästa lag vidare till åttondelsfinal (samt de 4 bästa lagen som kommer på en tredjeplats i samtliga grupper). Så det finns fina chanser för avancemang för det svenska laget.

Sveriges matcher – när spelas dem och vilken kanal visar matcherna?
TV4 sänder samtliga gruppspelsmatcher och spelschemat ser ut som följer:

Chile – Sverige, 11 juni kl. 18.00
Sverige – Thailand, 16 juni kl. 15.00
Sverige – USA, 20 juni kl. 21.00.

Vill ni kolla på andra matcher så hittar ni alla tv-sändningar i vår sporttablå här