Gripande dokumentärer alla borde se

Visst finns det en charm i att kolla på spännande science fiction-filmer, romantiska draman och obehaglig psykologisk skräck. Men ibland är det bra att bryta av fiktiva historier med något äkta – som dokumentärer till exempel. Med digitaliseringen och streamingtjänsternas framfart är det lättare än någonsin att kolla på bra dokumentärer, men det är inte alltid lätt att hitta guldkornen. Här är några av våra favoriter du kan streama just nu! Du hittar samtliga via vår streamingguide.

 Mommy dead and dearest

I Mommy dead and Dearest så granskas det uppmärksammande kriminalfallet där Dee Dee Blanchard och hennes dotter Gypsy Rose var inblandade. Ett fall som skulle visa sig innehålla en av psykologins mest kontroversiella syndrom: Münchausen by proxy. Streama den när du vill via HBO Nordic.

A Girl in the River

Denna kortdokumentär belönades med en Oscar 2016, och man förstår lätt varför.
Tittaren får följa en ung pakistansk kvinna som valde att gifta sig mot sin familjs vilja. Hon utsätts för ett mordförsök av sin pappa och farbror på grund av heder, men lyckas överleva mot alla odds. I A Girl in the River får vi höra hennes historia. Streamas här.

Paradise Lost: The child Murders at Robin Hood Hills

I maj 1993 hittas tre 8-åringar mördade vid Robin Hood Hills. Hemska nyhetsklipp kablas ut över världen och folk frågar sig vem som kan ha utfört ett så bestialiskt dåd. Tre unga män grips; det sägs att morden var en del av en satanistisk ritual och alla tre döms till stränga straff. Men dokumentärfilmaren frågar sig ändå – var det rätt personer som dömdes? Du kan se samtliga delar av dokumentären på HBO Nordic.


The Vietnam Wars

Den hyllade 10 delar långa serien om det mest kritiserade och plågsamma kriget i USA:s nutidshistoria. Ögonvittnens egna historier varvas med tidigare osänt material. Du ser samtliga delar av The Vietnam WarNetflix.

Virunga

I Virunga följer vi de människor som riskerar sina liv för att rädda bergsgorillorna i nationalparken med samma namn som dokumentären. Djur som utsätts för både oljeindustri, tjuvskyttar och inbördeskrig. En stark dokumentär som inte lämnar någon tittare oberörd.


Alive Inside

Den ideella organisationen Music & Memory, grundat av Dan Cohen, gör allt för att kämpa mot ett sjukhussystem som vittrat sönder. Organisationen vill visa på musikens förmåga att läka och bekämpa minnesförlust bland dementa och folk sjuka i alzheimer bland annat. Alive Inside är en rörande dokumentär som ingen borde missa.

Grizzly Man

Timothy Treadwell ville bli björnarnas bästa vän och beskyddare. Under tretton somrar åkte han därför ut i vildmarken mitt ute i Alaska för att leva bland björnarna, vilket resulterade i hans egen död. Dokumentären bygger på Timothys efterlämnade videoinspelningar från sin tid bland björnarna.

 

I vår playguide hittar ni tusentals andra filmer och dokumentärer. Ta er gärna en titt här!