Barnskådisar vi minns

Genom historien har det producerats hundratals, eller förmodligen tusentals filmer, där barnskådespelare spelar en central roll. Vissa gånger lämnar barnens insatser inte något större avtryck, men då och då dyker det upp såna geniala insatser att man blir helt mållös. Det fina med den typen av tillfällen är att en briljant insats av en barnskådespelare kan få hela filmen att skimra och lyfta den till en helt ny nivå. Vi har listat några barnskådisar som gjort avtryck hos oss. Ni kan självklart streama samtliga filmer när ni vill – ni hittar dem, som vanligt, via vår playguide.

Jacob Tremblay — Room

Det är jobbigt att tänka att någon som föddes 2006 redan har varit nominerad och vunnit i en handfull tunga utmärkelser på filmgalor världen över. Men för kanadensiska Jacob Tremblay spelar ålder ingen roll uppenbarligen, för efter sin insats i det mångfaldigt Oscarsnominerade dramat Room så blev han kultförklarad på en gång. Filmen är löst baserad på händelserna kring Josef Fritzl – det är svårt att hitta en film som berör en så starkt som den gör.

Natalie Portman — Léon

Ansiktet är välkänt. Vi har sett Natalie Portman i oräkneliga filmer – allt från Garden State till Black Swan till V för Vendetta. Hon gjorde däremot sin första succé redan 1994 i Léon, där hon spelar 12-åriga Mathilda, som av en slump möter en lönnmördare som tar henne under sina vingar och lär henne allt om yrket han utövar.

Lina Leandersson — Låt den rätte komma in

Det är inte vanligt att svenskproducerad vampyrskräck når särskilt långt, varken nationellt eller internationellt. Men i Låt den rätte komma in, regisserad av Tomas Alfredsson, så blev det fullkomlig succé. Vi får följa den mobbade 12-åringen Oskar som träffar den något speciella flickan Eli, som visar sig vara vampyr. Eli spelas av Lina Leandersson och den utförs på ett så magiskt sätt att det är omöjligt att inte ha med henne på den här listan.

Henry Thomas och Drew Barrymore — E.T.

Det finns förmodligen väldigt få som inte har sett E.T. Filmen om den vilsna utomjordingen med hemlängtan som träffar den unga pojken Elliot, vilket leder till ett vänskapsband som är starkare än allt. Har du inte sett den börjar det bli dags nu. Henry Thomas och Drew Barrymores fenomenala insatser gick definitivt till historien.

Abigail BreslinLittle Miss Sunshine

En defekt familj, där den glasögonprydde och speciella flickan Olive drömmer om att ställa upp i en skönhetstävling. När chansen dyker upp så ställer hennes skeva familj upp och bestämmer sig för att bila tvärs över USA för sin dotters skull. Det här är feel good som känns hela vägen in i hjärtat.

Macaulay CulkinEnsam Hemma

Kan förmodligen vara en av den moderna filmhistoriens mest uppmärksammade barnskådespelar-insatser. En klassisk film på många sätt, framför allt på det sättet Macaulay Culkin genomför sin roll på. Man kan utan något som helst tvivel säga att han peakade, rent skådespelarmässigt, redan som 10-åring.

 

Haley Joel OsmentPay it forward

En film som visar hur en enda person kan förändra mycket genom en liten handling. Haley Joel Osment som slog igenom i filmen Sjätte sinnet, var 12 år när han spelade in denna film och gör som tidigare en fantastisk insats.

Dakota FanningHide and Seek

Hide and Seek är en creepy skräckfilm med den begåvade skådespelarna Dakota Fanning i huvudrollen. Filmen handlar om en nybliven änkling och hans dotter, som börjar hävda att hennes låtsaskompis finns på riktigt.

Hailee Steinfield — True Grit

Kanske ett oväntat val, men Hailee Steinfelds insats i västerndramat True Grit från 2010 tycker vi platsar på listan. Hon spelar en 14-årig tjej som är ute efter hämnd på mannen som dödade hennes pappa. Hon tar hjälp av en skjutglad alkis vid namn Rooster Cogburn och ger sig iväg för att spåra upp den ansvariga.

 

Vilka är era favoriter när det kommer till barnskådisar? Kommentera och tipsa!