Julkalender-aktuella Cissi Forss: ”Jag drivs av lust och berättarglädje”

Julkalendern är ett givet inslag under det svenska julfirandet. Från 1 december varje år bänkar sig miljoner svenskar, både barn och vuxna, för att ta del av årets historia. I år heter julkalendern ”Storm på lugna gatan” och kretsar kring familjen Storm som flyttar från storstaden till den mindre byn ”Järnkroken”. Vi har träffat Cissi Forss, som spelar mamman i familjen Storm, för att prata om allt från julkalender till barnböcker till hennes egna förebilder.


Om vi börjar från början. Hur fick du rollen?
– De hörde faktiskt av sig på sommarn för drygt ett år sen när jag var på semester i Grekland. De sa att de ville provfilma mig för julkalendern. Så under den kommande hösten gjorde jag tre olika provfilmningar och fick rollen helt enkelt.

 

Var det speciellt att få frågan?
– Det är ju lite av en bucket list för många skådespelare. Inte minst för mig. Och det blev en fantastisk produktion med Emma Bucht som regissör dessutom. Hon är otroligt duktig och får alla skådisar att känna sig fria och delaktiga i hela processen.

 

Skiljer det sig från andra produktioner du gjort, som kanske riktar sig till en lite äldre publik?
– Nej, jag jobbar precis som vanligt. Det är lika professionellt team som alltid. Men det är ett speciellt universum, så vi ville verkligen ha förhöjda karaktärer, kostymer, scenografi. Vi ville ha allt mer sprakande och färgglatt.

 

Du har sysslat med många olika typer av projekt genom åren: teater, drama, barnböcker, film, humorprogram, radio och nu julkalender bland annat. Beror det på att du har varit rädd för att bli för starkt förknippad med någon speciell genre eller roll?
– Nej, jag är väldigt ostrategisk som person, på gott och ont. Jag skådespelar och jobbar med det jag gör för att jag drivs av lust och berättarglädje. Det är det som har fått styra vilka jobb jag har gjort helt enkelt. Så ja, jag har en bred palett och tycker det är kul att få visa upp hela den.

 

Hur har det gått med dina barnböcker?
– Det har verkligen gått över förväntan. Jag tycker om att använda mig av humorn för att bemöta allvarliga ämnen. Första boken (”Fislandet”) används på många skolor som undervisningsmaterial och nu ska den även ges ut i Kina vilket känns fantastiskt stort. Den andra boken ”Paketlandet” kom ut alldeles nyligen och är en riktig julbok så den hoppas jag också ska ta fart nu till jul och bli lika omtyckt som ”Fislandet” blev.


Du ledde nyligen Mama-galan, du är med i julkalendern, släpper egen barnbok. Nästan allt på samma gång. Är det en slump eller har du hittat en ny nisch?

– Haha, det är nog en lycklig slump. Men jag tycker det är väldigt kul att jobba med barn. De har ett fantastiskt sätt att se på saker och ting. Jag känner att det har varit väldigt ålderslöst under inspelningarna av julkalendern till exempel. Jag frågade barnen ”det känns väl lite som att vi är jämngamla?” Det tyckte dem inte i och för sig, det var nog bara jag.

 

Vilka är dina förebilder i livet?

Robin Williams är en skådespelarförebild. Han har följt mig sen barnsben och gjort stort intryck på mig, i allt från ”Välkommen mrs. Doubtfire” till ”Hook”. Han var en komisk skådis som bar på ett mörker, och han vågade ta risker. Det var därför han var så fantastiskt rolig. Lena Nyman också. Det finns något hos sådana skådisar som jag högaktar och inte minst att de kan röra sig mellan olika genrer obehindrat.

 

Slutligen. Vilken är din favoritfilm?
– Jag har så många! The Notebook är den finaste kärleksfilmen i alla fall.