Lågbudgetfilmer som drog in enormt mycket pengar

Många tror att en stor budget per automatik innebär att filmen blir bra, och att man inte kan ta sig igenom bruset och göra succé om man arbetar med en minimal budget. Men gång på gång har det visat sig vara fel och motsatsen har blivit bevisad. Vi har listat ett par filmer som haft en relativt liten budget, framför allt i jämförelse med hur mycket filmerna gjorde i vinst. Du kan, som alltid, streama filmerna via vår playguide!


‘Paranormal Activity’

Med en budget på 15.000 dollar måste man nästan säga att skräckisen Paranormal Activity gjorde så mycket succé man kan. Filmen drog nämligen in över 193 miljoner dollar.

The Blair Witch Project

Lågbudgetskräckisar verkar ha gå bra i slutet av -90, början av 2000-talet. Även The Blair Witch Project slog igenom totalt. Officiellt sägs det att budgeten var 60.000 dollar, men det sägs också att det var ännu mindre från vissa håll. Hur mycket filmen drog in? 248 miljoner dollar.


‘Mad Max’


I Mad Max följer vi den orädda polisen som startar krig mot ett fruktat motorcykelgäng. En klassisk rulle som faktiskt inte konstiga några astronomiska summor. Budgeten sägs ha varit ungefär 300.000 dollar och filmen gick med nästan 100 miljoner dollar i vinst.

‘Napoleon Dynamite’

Den här kultförklarade indiefilmen, där vi får följa med i den nördiga Napoleon Dynamites liv, hade en budget på 400.000. Den gick så pass bra att intäkterna slutade på 46 miljoner dollar. Det måste förstås räknas som succé.

’Sista natten med gänget’

777.000 dollar är visserligen en hel del pengar, men för att vara en filmbudget är det inte särskilt mycket. Framför allt inte när själva vinsten blev 140 miljoner dollar i slutändan.

‘Rocky’

Den här klassiska kultrullen har säkert få missat. Det många säkerligen inte är medvetna om är att Rocky spelades in på en relativt liten budget. 995.000 dollar sägs filmen ha kostat, medan den drog in runt 225 miljoner dollar.

‘Saw’

Med obehagliga tortyrscener där karaktärerna utsätts för obeskrivbar smärta gjorde Saw succé när den kom. Men filmens budget var faktiskt ganska låg. Drygt en miljon dollar slutade notan på, vilket också lönade sig många gånger om, för filmens vinst slutade på 103 miljoner dollar.

’Allt eller inget’

När stålindustrin havererar så tvingas arbetarna hitta andra sätt att försörja sig på. Männen regisserar en egen strippshow, där publiken bjuds på en annorlunda upplevelse. ”Allt eller inget” är en av de mest framgångsrika brittiska filmerna någonsin och drog in 257 miljoner dollar, och det är – oavsett budget – alltid en fantastisk bedrift förstås. Men med en förhållandevis låg budget på bara 3,5 miljoner dollar så blir det än mer imponerande.

‘Mitt Stora Feta Grekiska Bröllop’

Tiden går fort. Även om kan kännas som att ”Mitt Stora Feta Grekiska Bröllop” är relativt ny så är det hela 16 år sedan den gick ut på bio. Med en budget på 5 miljoner dollar så får vinsten på 370 miljoner dollar räknas som mycket väl godkänt.

‘The Conjuring’

Okej. 20 miljoner dollar är väldigt mycket pengar. Det var nämligen så mycket första The Conjuring-filmen kostade. Men om 20 miljoner dollar är mycket, då är 318 miljoner dollar som filmen drog in i vinst ofattbara summor.

 

Har du sett alla filmer redan eller är sugen på att se någonting annat? Ingen fara. Genom vår playguide så hittar du tusentals andra filmtitlar på streamingtjänster som Netflix, Viaplay, HBO Nordic och massa fler!