Om regnet slår till – svenska filmer att streama

Även om vi har haft ett otippat (men väldigt välkommet) fint väder hittills så kvarstår faktum: du bor i Sverige. Och här kan vädret gå från världens bästa till hällregn på sekunder. Så om du tvingas in under tak på grund av svenskt sommarregn så finns det en positiv grej med det hela, och det är att du då har tid att kolla film. Vi har slängt ihop en trevlig lista på svenska klassiker till er! Ni hittar allt och mycket mer i vår playguide.

Mitt liv som hund

I Lasse Hallströms dramakomedi ”Mitt liv som hund” från 1985 så får vi följa den brådmogna 12-åringen Ingemar, som efter att hans mamma blir sjuk och med en bråkig relation med sin bror, skickas iväg till sina släktingar på landet. Där vävs fotboll, tjejer och en ung pojkes upplevelser samman med en ständigt tragikomisk underton. Lasse Hallström har som vanligt skapa fina idyller och fint foto på ett mästerligt sätt.

Sunes sommar

Sommaren är på ingång och Sunes familj har bestämt sig för att åka på semester. Pappa Rudolf vill åka på fiskesemester, men de andra till Grekland. Det blir för dyrt, så familjen kommer fram till en kompromiss: husvagnssemester i Sverige. Sune är inte superförtjust i idén till en början, men ändrar sig snabbt när han träffar den jämnåriga Cornelia. Även det här är en film så säkert många sett, men som man kan se om fler gånger.

Grabben i graven bredvid

I romantiska komedin ”Grabben i graven bredvid” så får vi följa mötet mellan den smått präktiga bibliotekarien Desirée (Elisabeth Carlsson) och den enkla mjölkbonden Benny (Michael Nyqvist). Trots att de till synes inte har något gemensamt över huvud taget, så uppstår ändå kärlek när huvudpersonerna en dag hamnar bredvid varandra på en kyrkogård. Men precis som i verkliga livet så uppstår ändå komplikationer när relationer inleds och allt blir inte lika enkelt som de hade hoppats på.

Sällskapsresan

Den här klassiska filmen regisserad av Lasse Åberg, har genom åren fått någon typ av kultglans. I filmen får vi följa den blyga och lågmälde Stig-Helmer (Lasse Åberg), när han ger sig iväg på charterresa till Gran Canaria över jul. Där träffar han norrmannen Ole Bramserud (Jon Skolmen) som han under filmens gång binder starka vänskapsband till. Under resan träffar Stig-Helmer alla klassiska stereotyper som man kan förvänta sig under en charter.

Att angöra en brygga

Hasse och TagesAtt angöra en brygga” från 1965 har kommit att bli en av de största filmklassikerna i svensk historia. Filmen handlar om fyra söndagsseglare som är på väg till en kräftskiva ute i Stockholm skärgård. Det enda problemet är att ingenting går som planerat och allt faller samman i ett stort haveri. I rollerna ser vi bland annat Gösta Ekman, Monica Zetterlund och Lars Ekborg.

Letar ni efter någon speciell film? Då är ett tips att besöka vår playguide. Där hittar ni tusentals filmer att streama på flera olika streamingplattformar.