Programmet släppt för årets upplaga av Stockholms filmfestival

Nu är en av årets höjdpunkter här för alla filmälskare som har möjlighet att ta sig till Stockholm. Det är snart dags för Stockholms 25:e internationella filmfestival och här är några höjdpunkter som ni har att se fram emot.

I år kommer Uma Thurman gästa festivalen då hon kommer att tilldelas Stockholm Achievement Award och i samband med besöket kommer också de båda Kill Bill-filmerna visas. Mike Leigh kommer också att besöka festivalen då han kommer att ta emot Lifetime Achievement Awards och den svenske regissören Roy Andersson som vunnit Visionary Award.

 

Här är ett urval av filmer att hålla ögonen på under festivalen.

Birdman or (The Unexpected Virtue Of Ignorance), imdb

httpv://youtu.be/xIxMMv_LD5Q

Michael Keaton i rollen som avdankad skådespelare – en gång i tiden känd som superhjälten Birdman. Nu försöker han ge karriären en nystart genom att sätta upp en Broadwaypjäs men verkligheten ger hans ego en rad smällar. 

 

Nightcrawler, imdb

httpv://youtu.be/X8kYDQan8bw

I Dan Gilroys debutfilm axlar Jake Gyllenhaal rollen som skrupelfri ambulansjagande frilansjournalist i jakt på de allra mest chockerande bilderna från bilolyckor, som han sedan säljer till nyhetsbolag utan moralisk kompass. När Gyllenhaals journalist börjar flytta lik för att fånga den perfekta bilden förvandlas hans karaktär till en av filmhistoriens mest avskyvärda.

 

Whiplash, imdb

httpv://youtu.be/wIlRDSWc9Jc

Jazzorkestern förvandlas till ett slagfält när skolans bandledare kliver in i rummet och bestraffar varje taktlöst felslag med en örfil och en utskällning. I en förvriden blandning av »Döda poeters sällskap« och »Full Metal Jacket« porträtteras en vansinnig musiker som inte accepterar några ursäkter i hans strävan efter ett fulländat resultat.

 

Foxcatcher, imdb

httpv://youtu.be/dJG-6wIKS1I

Steve Carell överraskar sminkad till oigenkännlighet i rollen som den excentriske multimiljonären och brottningssponsorn John E. Du Pont. I detta verklighetsbaserade drama, för vilket Miller vann guldpalmen i Cannes, skildras rivaliteten mellan de två brottarna, tillika bröderna, Schultz.

 

The Imitation Game, imdb

httpv://youtu.be/S5CjKEFb-sM

Alan Turing var geniet som knäckte Nazitysklands krypteringsmaskiner vilket enligt experter förkortade kriget med minst två år, bara för att sedan se sitt namn släpas i smutsen i 40-talets England.

 

Hela programmet kan ni hitta här! Festivalen kommer att pågå mellan den 5-16 november.

Någon som ska på festivalen, vilka filmer ser ni fram emot?