Ryssland gör egen version av succéserien ”Chernobyl”

Serien Chernobyl har gjort braksuccé – serien är för tillfället den högst rankade serien på den internationella filmdatabasen IMDb. Nu satsar en rysk tv-kanal på en egen produktion av händelserna kring kärnkraftsolyckan.

Det har varit mestadels positiv kritik som riktats mot den nya serien Chernobyl. Filmkritiker och tv-tittare har unisont hyllat serien som skildrar tiden under och efter kärnkraftsolyckan 1986 på ett högst realistiskt sätt. Däremot så har det kommit kritik från ryskt håll, där flera inhemska medier menar på att serien är en karikatyr på Sovjet och dess byråkrati.

Nu rapporterar tidningen Hollywood reporter att den ryska statskontrollerande tv-kanalen NTV har valt att producera en egen serie om katastrofen. I den ryska versionen kommer handlingen däremot skilja sig en aning från HBO:s version. Istället kommer den kretsa kring en konspirationsteori som gör gällande att en CIA-agent infiltrerade kärnkraftanläggningen och befann sig på plats under tiden för katastrofen och att ett gäng KGB-agenter gör allt för att stoppa agenten.

Hollywood Reporter skriver att det ryska ska det ryska kulturdepartementet ha stått för en stor del av budgeten för projektet som filmades under förra året i Vitryssland. Det är fortfarande oklart när serien har premiär och om serien kommer visas utanför Ryssland.