Så bra är nya Solsidan-filmen!

På fredag tar den populära TV-serien Solsidan steget till den vita duken. TV.nu har sett den och nu undrar nog ni alla om det var en hiss eller diss. Svaret är en hiss!

Filmen bjuder på en hel del ”bomber” fyllda med dramatik, från början till slut. Skiljsmässa, vacklande familjerelationer och barnlöshetsproblem, är bara några trassliga trådar som vi får uppleva i denna långfilm. Sen överklassen förstås, i en helt ny nivå. Mickan och Fredde tar oss hela vägen från Solsidan till söderns semesterparadis – Torekov.

I långfilmen stöter vi även på nya ansikten, däribland Henrik Schyffert, Sven Wollter och Frida Hallgren. Vi tog ett snack med just Frida Hallgren och bröderna Felix och Måns Herngren som tillsammans regisserat filmen.

Vem av skådespelarna är mest lik sin rollkaraktär i den kommande filmen?
– Jag tänker Mia, säger Felix. Nu är ju hennes karaktär överdrivet sur och lite irriterad, men jag tror det finns andra likheter i hennes frågeställningar kring “varför ska det vara på det här viset” och “vad gör jag här?”. Alltså, Mia är en person som är väldigt klok, okonstlad och har fötterna på jorden. Sedan är karaktären Anna en tjatig och gnällig kvinna, men det är inte Mia alls.

Rheborg sa att du var mest lik Fredde, Felix.
– Men jag älskar att grilla, det är jag tokig i. Jag grillar året runt, jag kan grilla i snöstorm bara jag kommer över en grill. Jag älskar det. Jag köper gärna grejer – drönare, kameror och annat också. Men Fredde är mer statusfixerad och det är jag inte alls. Jag har inte ens en klocka.

“Vad hände med din iWatch Felix?” kontrar Måns snabbt.
– Den lånade Schyffert på en inspelning, så nu är armbandet för stort så jag får inte på mig det. Han hade den i 1,5 månad och efter det passar den inte. Det går ju att få till och justera, men jag stod där hemma och tänkte vafan, jag måste få hjälp med det här.


Skulle ni kunna tänka er att bo på Solsidan?
–Vi har hus på Älgö, så vi åker faktiskt förbi Solsidan när vi ska till vårt sommarhus. Så jag är mycket där ute privat. Mina svärföräldrar kommer därifrån, min fru, en svåger och många nära vänner. Jag älskar Solsidan och Saltis, jag tycker det är jättefint, säger Felix Herngren.

Vad är det roligaste som hände under inspelningen?
–Jag tyckte det var kul när vi filmade en ”Torekovfest”, för oss som läst manus innan – vi vet ju vad Ove ska komma upp och säga i micken, säger Frida. Hon fortsätter –det är opassande men också fruktansvärt kul. Det står 300 statister som inte vet vad han ska säga, då står man där och vet “SNART KOMMER DET!”. Folk var chockade. 


Måns Herngren flikar in och minns en händelse under inspelningen och berättar:
–En gång när vi filmade ute i skogen så var det en äldre kvinna med gångstavar som frågade vad vi höll på med. Jag berättade att vi spelade in Solsidan. Hon blev rasande för hon tyckte att vi gestaltade Solsidan för långt ifrån verkligheten. Att vi speglade ett Solsidan som inte finns. Hon sa att “folk köper hus och flyttar hit för att de tror att det ska vara som i TV-serien, men det ÄR INTE SÅ!”.
Annars är man van att folk på Solsidan tycker att det är roligt att vi är där och de flesta är hjälpsamma – lånar ut hus, båtar och allt möjligt. Men jag blev väldigt full i skratt när det där hände.


Vilka är era personliga favoritfilmer?
Felix svarar nästan reflexmässigt:
–Jag tar ändå Borat. Fruktansvärt rolig film. Den kan jag se om flera gånger. Jag säger emot mig själv lite, för jag brukar säga att man inte kan göra en komedi och stapla roligheter på varandra, man måste berätta en historia också. Men Borat är undantaget, den är skitrolig rakt igenom. Jag skrattar mycket när jag ser den. Enormt jobbig och rolig.

–Jag skulle nog säga Annie Hall, säger Måns. 

–Jag skulle vara sjukt pretto och säga En kvinna under påverkan av John Cassavetes först. Sen ville jag istället säga Moulin Rouge, för den är romantisk. Men The Dude, eller vad heter den? Med Jeff Bridges? Den när dom bowlar. (The Big Lebowski, reds. anm). Ta med alla tre filmer, säger Frida precis innan trion från Solsidan måste röra på sig för nästa intervju.

 

Trailer till Solsidan som har premiär på biograferna 1 dec: