Skådespelare som plötsligt la ner karriären

Många drömmer om att bli skådespelare, få når hela vägen fram. När man nått dit så innebär det inte enbart stora roller och ofattbart höga löner – kändisskapet för även med sig baksidor som alla inte uppskattar. Långa PR-turnéer och icke-existerande privatliv bland annat. Det finns många som därför väljer bort karriären som skådis just på grund av detta, och vi har gjort en lista på några av dem. Ni hittar många av skådisarnas filmer i vår playguide – så ta er gärna en titt!

Sean Connery

Sean Connery har hunnit medverka i otroligt många filmer genom åren. Framför allt är han nog känd för sin insats som James Bond. Men den forne agent-skådisen har, som det ser ut, lagt skorna på hyllan. Efter att ha nobbat rollen som Gandalf i Sagan om Ringen och även en roll i Matrix, så valde han 2004 att gå i pension. Däremot har han därefter gjort rösten till TV-spelet ”James Bond 007: From Russia with Love”.

Jack Gleeson

SPOILERVARNING. Men Jack Gleeson känner garanterat alla Game of Thrones-fans igen mycket väl. Joeffrey Baratheon. Hamnar lätt på topp 3 bland de mest störiga karaktärerna i serien. Han blir förgiftad i fjärde säsongen till mångas glädje. Efter hans uttåg ur serien så bestämde sig den unga irländaren att helt enkelt lägga ner skådespelarkarriären och börja studera istället. Han har senare berättat att kändislivet inte alls var något han trivdes med.

Cameron Diaz

Det är kanske inte något man reflekterar över, men Cameron Diaz har inte medverkat i någon film på över fyra år. Sist var 2014 med musikal-komedin Annie. Efter den filmen la hon skådespelarkarriären på hyllan och har istället ägnat sig åt att skriva böcker. Hon berättade i en intervju att hon inte längre visste vem hon var och att hon behövde bli hel igen.

Joe Pesci

Joe Pesci är en mångfacetterad skådespelare, för ena stunden spelar han manisk gangsterboss i Maffiabröder för att kort därefter följa upp det med att spela klantig inbrottstjuv i Ensam hemma och som side-kick i Dödligt vapen-filmerna. 1999 beslutade han sig för att lägga ner helt, men gjorde plötsligt comeback 2006 i det hyllade spiondramat Den innersta kretsen.

Daniel Day-Lewis

Daniel Day-Lewis tillhör en liten, utvald skara som vunnit tre Oscarsstatyetter. Så när han 2017 gick ut officiellt med att han slutar som skådespelare så slog det som chockvågor över filmvärlden. Hans sista film blev Phantom Thread, men vi får hoppas att han ångrar sig.

Shelley Duvall

Shelley Duvalls största roll är förmodligen som huvudroll i Stanley Kubricks kultförklarade film The Shining, där hon gör en genialisk och legendarisk insats. Hon har sedan dess gjort en hel del filmer, men la ner karriären 2002 då hennes hus förstördes i en jordbävning. Hon har även brottats med mental ohälsa och medverkade i en förvirrad intervju i Dr. Phil 2016 – något som ledde till massiv kritik mot Dr. Phil eftersom många ansåg att han försöka dra nytta av hennes psykiska tillstånd.

 

Som jag nämnde tidigare: missa inte vår playguide. Där hittar ni allt ni behöver i filmväg!