Tidslinje över Apornas Planet

Nyligen hade den efterlängtade Apornas Planet: Striden premiär på bioduken. Trots att den första filmen i Apornas Planeten-serien släpptes redan 1968 så håller konceptet än idag. För att ge er en liten överblick så får ni en tidslinje över flera av filmerna som släppts sedan dess som ni kan se via vår streamingguide när ni vill!

Apornas Planet (1968)

1968 kom första filmen i Apornas Planet-serien. Den gjorde succé direkt och har sedan dess omgärdats av ett kultskimmer när det kommer till science fiction-filmer. Själva filmen utspelar sig på en avlägsen planet, där astronauten George Taylor kraschlandar med sin farkost. Planeten styrs av apor som förtrycker en primitiv människoras och använder dem som både husdjur och försökskaniner.

 

Flykten från apornas planet (1971)

Tre apor flyr från apornas planet och hamnar på jorden. En chockerad befolkning får se hur schimpanserna, som kan prata och beter sig som människor, landar och stiger ur en amerikansk rymdfarkost. Det visar sig att aporna kommit till jorden för att informera människorna om den dystra framtid som stundar.

 

Erövringen av apornas planet (1972)

Apan Caeasar, som är son till de två intelligenta aporna från den föregående Flykten från apornas planet, leder en revolt i Nordamerika, som år 1991 är en polisstat som förslavar andra apor.

 

Apornas planet (2001)

Den här filmen släpptes 2001 och är en remake och modern tappning på den klassiska filmen från 1968. I huvudrollerna ser vi bland annat Mark Wahlberg och Helena Bonham Carter som leder det mänskliga upproret mot de förslavande aporna.

 

Apornas Planet: (r)Evolution (2011)

Som första delen i de nya filmerna om Apornas Planet kom denna succé 2011. Där får vi se hur ett forskarlag, i jakt på ett botemedel mot Alzheimer, testar en ny medicin på en grupp schimpanser. Det visar sig att medicinen gav oväntade bieffekter då schimpanserna plötsligt ökar sin hjärnkapacitet radikalt, vilket i sin tur leder till ett krig mellan apor och människor.

 

Apornas planet: Uppgörelsen (2014)

I uppföljaren till (r)evolution från 2011 så har ett dödligt virusutbrott raderat stora delar av mänskligheten. Den lilla grupp människor som finns kvar försöker leva sida vid sida med den genetiskt utvecklade gruppen apor. Men att behålla fred blir svårare än vad de två grupperna tror och krig bryter ut – ett slag som ska komma att avgöra vilken ras som ska styra på jorden.