Tips på 10 matlagningsprogram att streama

Matlagning – något som alla sysslar med på ett eller annat sätt. Men för någon kan det bara vara en ren nödvändighet för att överleva, för någon annan ett livskall och för en tredje en kul hobby. Oavsett var på intresseskalan man ligger så kan alla behöva inspiration då och då. Här kommer några av våra favoritprogram eller serier som har med mat, matlagning eller kost att göra. Självklart så går det att streama dem när ni vill via vår streaming-guide!

 

Anthony Bourdain: No Reservations

Den flerfaldigt Emmybelönade och burduse Anthony Bourdain drar ut på landsbygden och besöker populära kulinariska restauranger och säregna matställen. Han är på jakt efter den ultimata matupplevelsen. Han stöter på lokala seder och annorlunda mat – och han ger sin syn på det mesta.

.

Chef’s Table

I den här Netflix-producerade serien får vi följa sex av världens mest lysande kockstjärnor; vi får inte bara se deras matkreationer och kulinariska utmaningar i köket, utan även en inblick i hur deras liv ser ut. Varje avsnitt fokuserar på en kock i taget. Det finns även en fransk version som är väldigt bra den också: Chef’s Table France.

 

Forks Over Knives

Den här dokumentären lyfter frågan kring animaliska livsmedel och förespråkar en kost som är baserad på grönsaker, frukt, nötter och andra mindre förädlade sädesslag. Kritiserad av en del, hyllad av andra.

 

Halv åtta hos mig

Ett populärt program hos oss svenskar och som de flesta redan känner till. Men det finns en genuinitet som man uppskattar och en enkelhet som är lätt att till sig. Vi får följa fyra personer, vars gemensamma intresse är mat, som aldrig tidigare träffats. De lagar mat, pratar, skrattar och har det allmänt trevligt – kvällen avslutas med att betygsätta varandras matlagning.

 

Masterchef USA

En av världens mest kända kockar har nu lämnat England och tagit sig över Atlanten. I USA vill den temperamentsfulla Gordon Ramsey hitta USA:s bästa amatörkock. Genom auditions väljs de 40 mest talangfulla ut för att tävla om att bli nummer ett.

Cooked

Genom de fyra elementen eld, jord, luft och vatten, så utforskar Michael Pollan det mänskliga behovet av att laga mat. Varje avsnitt behandlar ett element där han bakar, bräserar, brygger och mycket mer. Han provar på förlorade matlagningstekniker och traditioner för att skapa en djupare mening i vår matlagning.

Vi lagar bästa maten

Nu är det dags för tävling! Tre familjelag ställer upp. En förälder ur varje lag ska coacha sitt vuxna barn att laga familjens favoritrecept. Domare är Doreen Månsson och Edward Blom är smakdomare.

 

Barbecue

För vissa innebär grillning kanske bara engångsgrill och en korv med bröd en fin sommardag. Men i den här dokumentären djupdyker vi i grillningens konst och får följa med världen över för att se olika traditioner, ritualer och recept hos en rad olika grilltokiga människor.

Food Choices

Michael Siewierski tre år långa resa för att avslöja sanningen om våra kostval blev en dokumentär. Där undersöker han vad vår kosthållning har för samband med vår tids stora utmaningar: hälsoproblem och väldiga klimatförändringar världen över.

 

The Mind of a Chef

Här dyker Anthony Bourdain upp igen. Den här gången är det i The Mind of a Chef, där han pratar med internationellt erkända kockar för att ta reda på vad som driver deras kulinariska konstnärsskap.