Unbreakable Kimmy Schmidt bjuder på humor i ren Tina Fey anda

Är du ute efter en ny serie där du inte behöver investera så mycket emotionellt, utan bara kan njuta och skratta åt annorlunda situationer med väldigt udda, överdrivna och roliga karaktärer? Då är komediserien Unbreakable Kimmy Schmidt något för dig, och du kan enkelt sträckkolla serien via Netflix.

Hjärntvättad och fast i en bunker

Efter 15 år som fånge i en säkerhetsbunker tillsammans med en galen sektledare och tre andra kvinnor är Kimmy Schmidts mardröm över, hon har äntligen släppts fri. Nu måste Kimmy ta tag i sitt liv och handskas med verkligheten igen. Vilket är lättare sagt en gjort efter många år av hjärntvättning och tron på att jorden har gått under.

Skaparna bakom serien är Tina Fey och Robert Carlock. Tina Fey har även gjort komediserien 30 Rock och det märks tydlig att Unbreakable Kimmy Schmidt är influerad av liknande humor och stil.

Humor som leker med sociala normer

Som ett nyfiket och ifrågasättande barn upptäcker Kimmy nu världen på nytt och det är här humorn utnyttjas till max. Vi får följa med när hon beter sig fel i vanliga sociala sammanhang och missförstår olika jargonger. Serien gör narr av små vardagliga situationer och utnyttjar karaktärernas dumhet på en ganska bredd spelplan.

 

Xanthippe: You bitch!
Kimmy: A female dog? The thing that makes puppies? Nice compliment!
Ellie Kemper som tidigare har varit med i amerikanska The Office spelar rollen som Kimmy Schmidt på ett övertygande sätt. Utöver Kimmy får vi får träffa på karaktärer som den rika och snobbiga kvinnan Jacqueline (Jane Krakowski) samt Kimmys homosexuella rumskamrat Titius (Tituss Burgess) som kämpar för att lyckas i skådespelarbranchen. Ibland blir karaktärerna lite för upprepande, men överlag passar de bra i en sådan här typ av komediserie.

 

Under seriens gång utnyttjas också flashbacks där vi får se hur Kimmy och de andra tre kvinnorna hanterar fångenskapen i bunkern. Detta tillsammans med en uppiggande bakgrundsmelodi leder till flera absurda och underhållande scener. Serien vågar ta ut svängarna i skämten, och i humorn finns det även lite samhällskritik inbakat. Ett extra plus till ett kreativ och roligt tv-serie intro.

 

Unbreakable Kimmy Schmidt är tillbaka med en andra säsong i mars 2016.

 

Xanthippe: 1996 called. It want its clothes back.
Kimmy: 2090 called. You’re dead and you wasted your time on Earth.

3 avsnitts regeln

Unbreakable Kimmy Schmidt är lätt att ta till sig även om du inte har sett 30 Rock. Just på grund av den spralliga Kimmy som sprider glädje, missförstånd och skratt. Och jag är medveten om att alla inte kommer att gilla serien, eftersom vi människor har olika humor och smak. Men det skadar inte att ge den en chans. När jag börjar kolla på en ny serie kör jag alltid 3 avsnitts regeln. Du ser dem 3 första avsnitten och bestämmer sedan om det är värt att titta vidare. På så sätt får du en större inblick i karaktärerna, stilen, storyn och känslan.

 

Jag har en stor kärlek till just komediserier, och har sett ganska många i mina dagar. Finns det någon komediserie som du skulle vilja lyfta fram lite extra?