Vi träffade Tom Cullen inför premiären av HBO:s Knightfall

Den 7 december så är det äntligen premiär för det nya historiska dramat Knightfall på HBO Nordic. Eftersom Game of Thrones-säsongen är över för den här gången så finns det förstås ett gigantiskt hålrum att fylla.  Huvudrollsinnehavaren Tom Cullen, som vi känner igen från både Weekend, Black Mirror och Downton Abbey, var på besök i Stockholm – så vi passade på att träffa honom inför premiären.

Kan du berätta lite om Knightfall?

– Knightfall är en episk, ny serie om tempelriddarna. Jag vet inte om ni känner till dem, men man skulle kunna säga att det var en hemlig kristen krigarsekt, som hade i uppgift att försvara kristna reliker som den heliga graal, bland annat. Serien handlar egentligen om allt från brödraskap, svek, hämnd, tro, mänsklighet och moral.

Hur fick du rollen?

– Jag dök upp till min audition sjukt nervös och så otroligt väl förberedd, men jag inser att alla hade gått hem. Regissören, castingpersonal, allihop. Den enda som var kvar var en assistent. Men jag gjorde min audition ändå och trodde inte det skulle bli något av det, men uppenbarligen gjorde jag något rätt ändå, för jag fick rollen.

Hur förbereder man sig för en sån här roll?

– Jag fick ligga i hårdträning i flera månader innan vi började inspelningen. Dels för att jag skulle se ut som riddarna gjorde på den tiden, men också för att våra dräkter väger 23 kilo. När man gör ett historiskt drama, så måste man också läsa så mycket litteratur inom området som man bara kan, annars så är du bara en lat, ansvarslös fjant.

Kan du beskriva din karaktär?

– Jag spelar Landry. Han är en kaxig, ung riddare som känner sig odödlig eftersom han tror att han har Gud på sin sida. Men redan i första scenen så förlorar han och tempelriddarna staden Akko, den sista befästningen i det Heliga Landet. Därefter börjar han ifrågasätta Gud, eftersom han känner att Gud övergett honom. Samtidigt blir han också medveten om sin egen dödlighet, vilket förändrar honom.

Ser du några likheter mellan dig och honom?

– Haha jag önskar att jag var som honom om jag ska vara ärlig. Han är en väldigt modig och orädd karaktär, stark i sina åsikter och är väldigt moralisk. Trots att han bryts ned känslomässigt, fysiskt och intellektuellt, så reser han sig upp och borstar av dammet ändå.

Hände det något sjukt under inspelningen?

– Min 51-åriga skådespelarkollega Simon skulle springa längs en lång brygga med en stor, tung silverlåda i famnen, för att sedan hoppa upp på ett stort skepp. Men han snubblar och ramlar i vattnet med sin 23-kilosdräkt. Alltså det är djupt här, riktigt djupt – så han sjunker till botten på några sekunder. Det var typ 15 personer ur produktionen som hoppade ner i vattnet i panik och hjälptes åt för att dra upp honom. Vi andra var i chock, men Simon var mest ”det var väldigt fridfullt att stå på botten, så vackert att se alla fiskar som simmade omkring”.

Vilken är din personliga favoritfilm?

– Jag måste nog säga några stycken. Det är nog Mary Poppins, The Princess Bride och There Will be Blood. Det är en konstig blandning av filmer inser jag nu. Men måste jag välja en enda film så blir det nog ändå En kvinna under påverkan av John Cassavete från -74. Den handlar om en kvinna som får ett mentalt sammanbrott. Den är briljant.

 

 

Du vet väl att du alltid hittar allt HBO Nordics innehåll genom vår playguide? Klicka här för att komma dit.